Δύο μεγάλα κενά στη συμφωνία των Βρυξελλών, που θα πρέπει να καλυφθούν τις επόμενες ημέρες, εντοπίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών: δεν έχει αποσαφηνισθεί πώς θα χρηματοδοτηθεί η χώρα τους επόμενους μήνες, ούτε πώς ακριβώς θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση με τους τρεις θεσμούς της… τέως τρόικας.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τις επόμενες ημέρες θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, για να ξεκαθαρίσει ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, καθώς η συμφωνία των Βρυξελλών αναφέρεται μόνο στην εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, η οποία θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, άρα δεν θα καταστεί δυνατό να αξιοποιηθεί για τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων των επόμενων δύο μηνών, που μόνο για τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φθάνουν τα 1,9 δισ. ευρώ.
Η ελληνική πλευρά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπ. Οικονομικών, διατηρεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τις δύο γνωστές προτάσεις της, δηλαδή να αυξηθεί το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων από πλευράς Δημοσίου και να εκταμιεύσουν οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος τα κέρδη, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, από ελληνικά ομόλογα, ώστε να πληρωθεί το ΔΝΤ.
Σε σχέση με το νέο καθεστώς της επιτήρησης, το μόνο που είναι βέβαιο, όπως αναφέρουν πηγές του υπ. Οικονομικών, είναι ότι δεν θα ξαναδούμε στην Αθήνα τους εκπροσώπους της τρόικας.
Η διαπραγμάτευση θα γίνεται στο εξής στις Βρυξέλλες, με κύριο συνομιλητή την Κομισιόν και, όπου αυτό απαιτείται, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όμως, ασαφής παραμένει ο ρόλος του ΔΝΤ, που είχε ως τώρα κορυφαία θέση στην τρόικα, ενώ, όπως προκύπτει από την επιστολή Λαγκάρντ προς το Eurogroup, τηρεί πολύ σκληρή γραμμή, επιμένοντας στην ανάγκη να εφαρμοσθούν τα σημαντικότερα μέτρα του «παλαιού» μνημονίου.
Σύμφωνα με τις πηγές του υπ. Οικονομικών, αυτό που πρακτικά έχει κερδίσει η χώρα από την έως τώρα διαπραγμάτευση είναι ένα τετράμηνο χωρίς υφεσιακά μέτρα λιτότητας. Κρίσιμος σταθμός, με βάση τη συμφωνία, είναι το τέλος Απριλίου, οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους τρεις θεσμούς για τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν ως το τέλος Ιουνίου.
«Χρειάζεται ένα ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας στο τετράμηνο αυτό για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Τέλος, για το θέμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, υπογραμμίζουν ότι ο φόρος αυτός θα επανεξεταστεί και θα πρέπει να αλλάξει με έναν έξυπνο, αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο. Για το θέμα του αφορολόγητου ορίου, που ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεσμεύθηκε ότι θα αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι το αφορολόγητο όριο θα επανεξεταστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε εδώ