Τα … βήματα της Βενεζουέλας ακολουθεί και η Αργεντινή καθώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι άδεια και παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις βασικών αγαθών. Την οικονομική κατάσταση της χώρας περιγράφει και αναλύει η αρθρογράφος του Reuters, Σάρα Μαρς.
Στο δημοσίευμα γίνεται γενικότερη αναφορά στην οικονομική κατάσταση αυτής της χώρας της Λατινικής Αμερικής και η αρθρογράφος τονίζει «μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση κατάφερε να αποκρούσει τις διαμαρτυρίες γύρω από τους περιορισμούς των εισαγωγών της Αργεντινής. Ωστόσο, δεν κατάφερε να βρει λύση με την έλλειψη ταμπόν, αφού 20,6 εκατομμύρια γυναίκες της χώρας δεν μπορούσαν να βρουν τα αγαπημένα τους ταμπόν νωρίτερα αυτό το μήνα με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν αφού στο νότιο ημισφαίριο τώρα είναι το μέσον του καλοκαιριού», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Για 20 ημέρες, εμείς απλά δεν μπορούσαμε να προμηθευτούμε ταμπόν από τους χονδρεμπόρους» δήλωσε στο Reuters ο Αριέλ, ένα 29χρονος ιδιοκτήτης φαρμακείου στο Μπουένος ‘Αιρες. Οι ελλείψεις σε αγαθά που παρατηρούνται στην Αργεντινή είναι σαφώς λιγότερες από τις αντίστοιχες σε Βενεζουέλα και Κούβα, υπογραμμίζει το Reuters. Πάρα ταύτα, παρατηρούνται ελλείψεις, δεδομένου ότι «οι εισαγωγέςμειώθηκαν κατά 11% τους πρώτους έντεκα μήνες του 2014».
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός καλπάζει αγγίζοντας το 40% «με αρκετούς Αργεντινούς να ζητούν αλλαγή ηγεσίας στις εκλογές του Οκτωβρίου» τονίζεται στο δημοσίευμα του Reuters.
Από το 2002, οπότε και χρεοκόπησε, η Αργεντινή έμεινε εκτός διεθνών αγορών με συνέπεια να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού των εισαγωγών, αναφέρει το Reuters.
«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις εισαγωγές. Απλά ασχολείται με κάθε θέμα όποτε αυτό προκύπτει», δήλωσε ο Μιγκέλ Πόνσε, εκπρόσωπος των εισαγωγέων της χώρας μιλώντας στo Reuters. «Η έλλειψη ταμπόν θα επιλυθεί.Άραγε θα γίνει το ίδιο με το γενικότερο οικονομικό κλίμα της Αργεντινής; Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να διορθωθεί» επισημαίνει το άρθρο της Μαρς.
«Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Αργεντινή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια κρίση ρευστότητας, εφόσον δεν μπορεί να προστρέξει στις διεθνείς αγορές», προσθέτει η Μαρς. Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει προηγουμένως να επιτευχθεί «συμφωνία με τα διεθνή funds που ζητούν την πλήρη εξόφληση για το ανεξόφλητο χρέος» του 2002. Σύμφωνα με το Reuters, «οι ελπίδες για μια διευθέτηση στο πλαίσιο της τρέχουσας κυβέρνησης έχουν μειωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα ενδώσουν στους πιστωτές».