Το ψηφιακό πεδίο με τη διαρκή ενίσχυση της χρήσης του internet και των social media παίζει σημαίνοντα ρόλο πλέον στα χαρακώματα της μάχης των εκλογών. Τα κόμματα και οι υποψήφιοι δίνουν τη μάχη τους στο Facebook, το YouTube και το Twitter προσδοκώντας σε οφέλη και στην διεύρυνση της απήχηση τους. Όμως ποια κόμματα είναι αυτά που κερδίζουν τη μάχη;
Αξιοποιώντας το Unmetric μία πλατφόρμα που επιτρέπει το competitive analysis στα social media συλλέξαμε τα δεδομένα των κομμάτων στο Facebook, το YouTube και το Twitter μέχρι τις 20/1/2015. Με τη χρήση των δεδομένων καταγράφουμε τη συμπεριφορά των κομμάτων στα social media το τελευταίο χρόνο και κυρίως το κρίσιμο διάστημα 5/1-20/1. Τα συμπεράσματα ποικίλουν και αποτυπώνουν την εικόνα και την δυναμική των κομμάτων. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προάγγελο των αποτελεσμάτων καταγράφουν όμως τη δυναμική.
Ας προχωρήσουμε όμως στα ευρήματα της ανάλυσης. Προσπαθώντας να κάνουμε τα δεδομένα κατανοητά αντιμετωπίζουμε τα κόμματα σε “ομάδες” ώστε να αποτυπώσουμε το τι ακριβώς συμβαίνει. Η πρώτη “ομάδα” είναι το δίπολο Νέας Δημοκρατίας - ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που μάχονται για τη πρώτη θέση.
Σε πρώτη φάση προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε τη συμπεριφορά τους στα Social Media από 1/1/2014 μέχρι τις 20/1/2015 σε επίπεδο fans αλλά και σε επίπεδο συζητήσεων που “παράγουν”. Αυτό που είναι εμφανές είναι η σημαντική διαφορά που είχε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε δυναμική συζητήσεων στο διάστημα των Δημοτικών/Περιφερειακών και των Ευρωεκλογών καθώς και η “αντεπίθεση” της Νέας Δημοκρατίας που ξεκίνησε το Δεκέμβριο.
Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τη πρωτοκαθεδρία στον αριθμό των “Fans” χάρη και στη διαφημιστική καμπάνια που άρχισε να τρέχει πρακτικά από τα μέσα Δεκεμβρίου όμως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προηγείται στις “συζητήσεις” που οδηγούνται από τα πάρα πολλά shares που γίνονται από τα στελέχη του τα οποία είναι υπερδιπλάσια από αυτά των στελεχών της ΝΔ σε μέσο όρο το τελευταίο διάστημα. (788 έναντι 369).
Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος των συζητήσεων που δημιουργούνται στη σελίδα της Νέας Δημοκρατίας στο Facebook είναι αρνητικά σχόλια ενώ έχει ενδιαφέρον πως στα πέντε κορυφαία σε δυναμική posts των κομμάτων βρίσκουμε μόνο λίγα που επικοινωνούν κεντρικά πολιτικά μηνύματα. Τα πιο δυναμικά είναι posts για ομιλίες ή άλλες δραστηριότητες των δύο Προέδρων. Αν μάλιστα επικεντρώσουμε στο τι έχει συμβεί στις σελίδες των κομμάτων από την 1/1/2015 βλέπουμε ακόμα πιο έντονα τη δυναμική που έχει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις “συζητήσεις”.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα των δύο κομμάτων στο twitter την εβδομάδα 14/1/2015-20/1/2015 μόνο που εκεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει την πρωτοκαθεδρία τόσο στους followers όσο και στα retweets δείχνοντας πολύ σημαντική δυναμική.
Στο twitter εντύπωση προκαλεί η δυναμική σε Retweets του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών που δεν μεταφράζεται και σε followers. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί στην παραδοσιακά καλή σχέση που είχε ο Γεώργιος Παπανδρέου με ομάδες διαδικτύου που είναι αρκετά ενεργοί στα Social Media οι οποίοι προκαλούν και δυσανάλογη φασαρία. Αντίστοιχη εικόνα έχουμε και στο Facebook με δυναμική είσοδο και πάρα πολλές συζητήσεις να δημιουργούνται για το κόμμα το οποίο στις δημοσκοπήσεις προς το παρόν δεν δείχνει να αποτυπώνει αυτή τη δυναμική και στη κοινωνία.
Αναλύοντας τη συμπεριφορά των υπολοίπων κομμάτων στο Facebook είναι εμφανές το “ξεφούσκωμα” του Ποταμιού. Το Ποτάμι ξεκίνησε με φοβερή δυναμική στις αρχές Μαρτίου του 2014 αλλά στη πορεία και μετά τις Ευρωεκλογές πρακτικά δείχνει να έχει “καθίσει”. Δεν παράγει τον ίδιο όγκο συζητήσεων ενώ και σε επίπεδο Fans έχει βαλτώσει. Τα νούμερα αυτά ανταποκρίνονται και στο πως το Ποτάμι συμπεριφέρεται στις δημοσκοπήσεις όπου και εκεί έχει σταθεροποιηθεί και δεν μοιάζει να μπορεί να φύγει πιο ψηλά.
Άλλα στοιχεία άξια αναφοράς είναι η πολύ κακή επίδοση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ενός κόμματος που πρακτικά στήθηκε και δημιουργήθηκε μέσα από το Facebook για μεγάλο χρονικό διάστημα πορεύθηκε μέσα από τη δύναμη του στα Social Media αλλά σιγά σιγά έχασε την απήχηση του και μόνο το τελευταίο διάστημα δείχνει κάποια δυναμική στις συζητήσεις οι οποίες όμως δικαιολογούνται λόγω των εκλογών.
Αντίστοιχα είναι και τα πράγματα με το ΠΑΣΟΚ. Κουβαλάει σε διάφορα social networks όπως το YouTube μία πολύ μεγάλη δυναμική από το παρελθόν αλλά πλέον μοιάζει να είναι αδιάφορο στο κοινό. Η καμπάνια με το αεροπλάνο είχε κάποια views και μια δυναμική στο Facebook αλλά χωρίς κάτι πολύ σημαντικό πέραν τούτου.
Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Χρυσής Αυγής της οποίας η σελίδα στο Facebook έχει κλείσει κατόπιν καταγγελιών όμως η φασιστική αυτή οργάνωση βρίσκει διέξοδο στο YouTube στο οποίο τα videos της βρίσκουν πολύ μεγάλη απήχηση και είναι ουσιαστικά το πιο δυναμικό κόμμα στο Youtube.
Συνοψίζοντας τα όσα γίνονται στα Social Media δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα συμβεί στη κάλπη. Είναι όμως μια καταγραφή τάσεων και δείχνουν το πως προσεγγίζουν τα κόμματα τα social networks ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα τους σημεία.