Οι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν τις εκλογές, το ποιο κόμμα θα βγει πρώτο, αν θα έχει αυτοδυναμία, τα ποσοστά των κομμάτων και ποια από αυτά θα μπουν στη Βουλή, δεν είναι πολλοί. Αλλά είναι αρκετοί και είναι θέμα… μελέτης για τα κομματικά επιτελεία.
Εκτός από τους αναποφάσιστους, τους νέους και τους ετεροδημότες, εκείνο που αφορά τα κόμματα είναι το πως θα ψηφίσουν οι πολίτες στη Β’ της Αθήνας, αφού με 1.428.759 εκλογείς έχει τη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη, τα… κλειδιά της νίκης κρατούν και οι ψηφοφόροι άνω των 71 ετών, που φτάνουν τα 2.160.690 και είναι η αποφασιστική εκλογική κατηγορία, καθώς είναι υπερδιπλάσιοι των ψηφοφόρων ηλικίας 42-47 ετών που αποτελούν τη δεύτερη πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα!
Οι αναποφάσιστοι
Έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων εκτιμούν οι αναλυτές των εκλογών. Φαίνεται όμως ότι το γνωρίζουν και τα κόμματα. Οι αναφορές δεν ήταν λίγες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ακόμη και το Σάββατο, όταν επισκέφτηκε το προεκλογικό κέντρο της ΝΔ στο Σύνταγμα, ο Αντώνης Σαμαράς δεν είπε πολλά. Αλλά αναφέρθηκε ειδικά στους αναποφάσιστους!
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των αναποφάσιστων πλησιάζει το 10%. Τόσο ήταν σχεδόν τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές αλλά μειωνόταν όσο πλησίαζε η ώρα της κάλπης.
Οι αναποφάσιστοι θα είναι εκείνοι που θα κρίνουν την κατάταξη των δυο πρώτων κομμάτων αλλά και τη μεταξύ τους διαφορά. Μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων, αποφασίζει τι θα ψηφίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Η πλειοψηφία των αναποφάσιστων, θεωρούν οι αναλυτές, πως είναι γυναίκες 45-60 ετών, νοικοκυρές ή άνεργες.
Η αποχή
Το πόσοι θα συμμετάσχουν στις εκλογές είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας που θα μπορούσε να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου η αποχή πλησίαζε το 40%. Οι πολιτικοί αρχηγοί, κυρίως Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, δεν είπαν μια αλλά πολλές φορές τη φράση «να μη χαθεί ούτε ψήφος» και ήθελαν ακριβώς αυτό: να πείσουν τους πολίτες να μην απέχουν.
Ετεροδημότες
Και εδώ μπαίνει ο παράγοντας “ετεροδημότες”. Η συμμετοχή στις κάλπες θα καθοριστεί και από το πόσοι από τους ετεροδημότες που μένουν στα αστικά κέντρα θα αποφασίσουν να πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ψηφίσουν. Ο καιρός, πάντως, θα είναι κακός αλλά πολλοί επέλεξαν να φύγουν από την Πέμπτη ή την Παρασκευή εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός πως τα σχολεία ήταν κλειστά.
Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι
Οι ψηφοφόροι άνω των 71 ετών, που φτάνουν τα 2.160.690 και είναι η αποφασιστική εκλογική κατηγορία, καθώς είναι υπερδιπλάσιοι των ψηφοφόρων ηλικίας 42-47 ετών που αποτελούν τη δεύτερη πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα!
Οι δε πολίτες που είναι πάνω από 60 υπολογίζονται σε 3.663.602 και είναι περισσότεροι του 1/3 του εκλογικού σώματος (ή αλλιώς το 37%) και πάνω από 2,5 φορές μεγαλύτερο από τους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 1.397.630 (14,3%).
Οι δε πολίτες που είναι πάνω από 60 υπολογίζονται σε 3.663.602 και είναι περισσότεροι του 1/3 του εκλογικού σώματος (ή αλλιώς το 37%) και πάνω από 2,5 φορές μεγαλύτερο από τους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 1.397.630 (14,3%).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσκόπων, οι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών δείχνουν μια προτίμηση σε παραδοσιακά κόμματα, εν αντιθέσει με τους νεότερους ψηφοφόρους που φαίνεται να προτιμούν σε σημαντικό βαθμό αλλαγές στην πολιτική κατάσταση της χώρας.
Η Αττική
Οι πολίτες που ψηφίζουν στη Β’ της Αθήνας είναι 1.428.759 και κρατούν στα… χέρια τους μεγάλο μέρος της εκλογικής δύναμης των κομμάτων αφού θα εκλέξουν 44 βουλευτές. Το ενδιαφέρον όμως είναι γενικότερα για το πως θα ψηφίσει το… Λεκανοπέδιο, αφού στην Αττική εκλέγεται ένας στους τέσσερις βουλευτές: 87 βουλευτές στην Α’ και τη Β’ Αθήνας, στην Α’ και τη Β’ Πειραιά και στην Περιφέρεια Αττικής).
Bonus παράγοντας: Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες
Είναι οι επαγγελματικές ομάδες που άκουσαν πολλά από τους πολιτικούς αρχηγούς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η κατηγορία των αγροτών, που αντιστοιχεί στο 4% του εκλογικού σώματος, αποτελεί σύμφωνα με τους δημοσκόπους κοινωνική ομάδα που δύσκολα μετατοπίζεται πολιτικά και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ψήφο των εκλογέων στην ελληνική περιφέρεια. Αντίστοιχα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δείχνουν να επιλέγουν κόμμα με βάση την οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις τους έπειτα από πέντε χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών