REUTERS-Ο Πρόεδρος Πούτιν κάνει λόγο για "Δύσκολους Καιρους"



Η καθιερωμένη ετήσια ομιλία του Ρώσου προέδρου είχε πληθωρικές αναφορές στον πατριωτισμό των ομοεθνών του και έντονη συναισθηματική φόρτιση. Ενώπιον περίπου 1.000 αξιωματούχων σε μεγαλοπρεπή αίθουσα του Κρεμλίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί μη αναστρέψιμη εξέλιξη και εξήρε τον «ιερό» ρόλο της Χερσονήσου στην ιστορία της χώρας του. Παραλλήλισε μάλιστα τη σημασία της Κριμαίας για τους Ρώσους χριστιανούς με εκείνη του Ορους του Ναού, στην Ιερουσαλήμ, για τους Αραβες μουσουλμάνους και τους Εβραίους. «Με αυτόν τον τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε (την Κριμαία). Από σήμερα και για πάντα», δήλωσε σχετικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι υποδαύλισε τεχνηέντως την κρίση με στόχο την υπονόμευση ή και τον διαμελισμό της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αντίπαλοί μας θα επιθυμούσαν ζωηρά να δρομολογηθεί ένα σενάριο τύπου Γιουγκοσλαβίας, που θα έφερνε την κατάρρευση και τον κατατεμαχισμό της χώρας μας», δήλωσε ο Πούτιν. «Αλλά αυτό δεν συνέβη γιατί δεν επιτρέψαμε να συμβεί», προσέθεσε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε ότι η Δύση προσπαθεί να υψώσει ένα καινούργιο «σιδηρούν παραπέτασμα» γύρω από τη Ρωσία.

Παράλληλα με αυτή την επίδειξη αποφασιστικότητας, ο Ρώσος ηγέτης διεμήνυσε ότι δεν επιδιώκει μετωπική αντιπαράθεση με τη Δύση, ούτε συνηγορεί υπέρ μιας πολιτικής εθνικής εσωστρέφειας. «Δεν θα υποβαθμίσουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες τους δεσμούς μας με την Ευρώπη και την Αμερική... Δεν θα ακολουθήσουμε ποτέ τον δρόμο της απομόνωσης, της ξενοφοβίας, της καχυποψίας και της αναζήτησης εχθρών. Ολα αυτά αποτελούν συμπτώματα αδυναμίας, ενώ εμείς είμαστε ισχυροί και έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε μια περίοδο που η ραγδαία πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν σοβαρά προβλήματα στη ρωσική οικονομία, ο Πούτιν αναγνώρισε ότι η επόμενη χρονιά δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα για τους συμπατριώτες του. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση και να βγούμε νικητές», δήλωσε αναφερόμενος στις δυσκολίες της συγκυρίας. Υπό αυτό το πρίσμα, δήλωσε ότι η Ρωσία οφείλει να περιορίσει στο ελάχιστο τις εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων ενισχύοντας την εσωτερική παραγωγή, ενώ εξήγγειλε σειρά μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, η οποία βρίσκεται στο κατώφλι της ύφεσης.

Την ίδια περίπου ώρα, ο Τζον Κέρι καλούσε από τη Βασιλεία τη Ρωσία «να μην οδηγηθεί στην απομόνωση από τις ίδιες τις πράξεις της». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην ελβετική πόλη στο περιθώριο συνόδου του ΟΑΣΕ με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία. Στην ίδια σύνοδο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας νέας ψυχροπολεμικής διαίρεσης της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε ότι «η Ρωσία αποτελεί σήμερα ένα στρατηγικό πρόβλημα για την Ευρώπη», εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα «να εξελιχθεί αύριο σε στρατηγικό εταίρο της». Με δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσεφ, ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι η τύχη του αγωγού South Stream δεν έχει κριθεί αμετάκλητα και ότι «το μπαλάκι βρίσκεται στη ρωσική πλευρά». Την περασμένη Δευτέρα, ο Πούτιν είχε ανακοινώσει τη ματαίωση του φιλόδοξου σχεδίου, λόγω πιέσεων της Κομισιόν στη Βουλγαρία για πολιτικούς λόγους.

 

Κ.Κοντ