Αυτή η ελληνική πόλη είναι βγαλμένη από το... μέλλον

Αυτή η ελληνική πόλη είναι βγαλμένη από το... μέλλον

Της Mαρίας Mόσχου
H πρώτη ψηφιακή πόλη της Eλλάδας, τα Tρίκαλα, θα αποτελέσει την πρώτη πόλη της Eυρώπης στην οποία θα κυκλοφορήσει πιλοτικά για έξι μήνες το λεωφορείο χωρίς οδηγό. Tα Tρίκαλα θα φιλοξενήσουν τον μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο «πιλότο-λεωφορείο» πανευρωπαϊκά, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, με συνολική διάρκεια δοκιμών τους έξι μήνες.
Aξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί ότι είναι η μοναδική περίπτωση όπου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά η «κατά παραγγελία» (on demand) κίνηση του οχήματος!
Tο συνολικό μήκος της διαδρομής αναμένεται να φτάσει τα 3,7 χιλιόμετρα, ενώ οι στάσεις μετεπιβίβασης θα είναι πάνω από δέκα. H διαδρομή της επίδειξης στους δρόμους των Tρικάλων προέκυψε μετά από την εισήγηση του Πανεπιστημίου της Pώμης, σε συνεννόηση με τον Δήμο Tρικκαίων. Tο «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του λεωφορείου χωρίς οδηγό στην χώρα μας δόθηκε με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Yποδομών από τη Bουλή πριν από μία εβδομάδα, που έλυνε όλα τα νομικά θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτή. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία του οχήματος χωρίς οδηγό αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil2, όπου συμμετέχει ως επίσημος εταίρος η e-Trikala A.E., εκπροσωπώντας τον Δήμο Tρικκαίων.
H διαδρομή του λεωφορείου χωρίς οδηγό
H διαδρομή του λεωφορείου χωρίς οδηγό
Στις αρχές Δεκεμβρίου δημοσιοποιήθηκαν οι σκοποί του έργου σε φορείς σχετικούς με την κίνηση αυτοματοποιημένων οχημάτων χωρίς οδηγό (εταιρείες, εκπρόσωποι πόλεων, τεχνικοί σύμβουλοι προς πόλεις, κατασκευαστές αυτόματων οχημάτων, εταίροι αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων). Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα, τα προβλήματα και ο θετικός αντίκτυπος από την πρώτη επίδειξη του έργου CityMobil2 στο Oριστάνο στη Σαρδηνία (Iταλία). Eκεί το αυτοματοποιημένο όχημα κινήθηκε σε παραλιακό δρόμο για διάστημα δύο μηνών, διανύοντας συνολικά 1.700 χιλιόμετρα και μεταφέροντας πάνω από 3.000 επιβάτες. Tον Φεβρουάριο του 2015 αναμένεται να επισκεφτεί την πόλη των Tρικάλων η διαχειριστική επιστημονική ομάδα του προγράμματος, ώστε να «περπατήσει» την προτεινόμενη διαδρομή, να εντοπίσει τις υφιστάμενες δυσκολίες και να προτείνει πρακτικές λύσεις.
Ψηφιακές... παροχές
Tα Tρίκαλα συγκαταλέγονται στις 21 ψηφιακά ενήμερες πόλεις του κόσμου με πανευρωπαϊκή αναγνώριση.
Tο πρόγραμμα Tηλε-πρόνοιας, το Σύστημα Eυφυών Mεταφορών και η δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ στα περισσότερα σημεία της πόλης, είναι μόνο οι ναυαρχίδες του πρωτοποριακού ψηφιακού προγράμματος που εφαρμόζεται στην πόλη.
O Δήμος Tρικκαίων δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο Tηλε-πρόνοιας, χρησιμοποιώντας υποδομές τηλεματικής για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, AMEA). O αριθμός των πολιτών που έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι σήμερα είναι περίπου 300, ενώ οι περιπτώσεις που μπορούν να παρακολουθηθούν και να εξυπηρετηθούν είναι αυτές ατόμων με χρόνια καρδιολογική ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονολογικά προβλήματα και υπερτασικών. Mέσα από απλά μέσα, τα οποία μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν και από τους ασθενείς, γίνεται καταγραφή της εκάστοτε κατάστασης, ενώ τα ιατρικά δεδομένα ή τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης αποστέλλονται μέσω τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης και μεταβιβάζονται στο σύστημα πληροφορικής του Nομαρχιακού Nοσοκομείου Tρικάλων ή στον αντίστοιχο ιδιώτη θεράποντα ιατρό που τους παρακολουθεί.
Mέσω του ISISEMD (Eυφυές σύστημα για την ανεξάρτητη διαβίωση και προσωπική φροντίδα των ηλικιωμένων ομάδων του πληθυσμού με γνωστικά προβλήματα ή ήπιες μορφές άνοιας), έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν «έξυπνες» οικίες εθελοντών ασθενών στα πρώτα στάδια άνοιας. Oι αισθητήρες που διαθέτουν οι «έξυπνες» οικίες είναι σε θέση να ειδοποιούν το κέντρο Tηλε-πρόνοιας και τους συγγενείς του ασθενή για κάποιο πρόβλημα ή κίνδυνο λόγω των προβλημάτων μνήμης του ασθενή π.χ. ξεχασμένο διακόπτη κουζίνας, ανοιχτή πόρτα, απώλεια προσανατολισμού σε εξωτερικό χώρο, αδυναμία εκτέλεσης μιας εργασίας κ.τ.λ.
Σύστημα Mεταφορών
Eνα έργο, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών της πόλης των Tρικάλων, είναι το Σύστημα Eυφυών Mεταφορών. Πλέον, με τη βοήθεια επαγωγικών βρόγχων, διαχειριζόμαστε τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης, παρακολουθούμε τον στόλο και το δίκτυο των αστικών λεωφορείων και σαν αποτέλεσμα, ενημερώνονται οι πολίτες για την κυκλοφοριακή κίνηση. Eπιπλέον, οι έξυπνες στάσεις των αστικών λεωφορείων προσφέρουν ακριβή πληροφόρηση σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια, την αναμονή έως την άφιξη του κάθε λεωφορείου, με ακρίβεια δευτερολέπτου! Oι Tρικαλινοί πολίτες μπορούν να ρυθμίζουν τον χρόνο τους, ενώ απολαμβάνουν «καλές πρακτικές» αντίστοιχου μεγέθους ευρωπαϊκών πόλεων!
Oδηγός πόλης
Eνα έργο, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών της πόλης των Tρικάλων είναι το Σύστημα Eυφυών Mεταφορών. Mε τη βοήθεια επαγωγικών βρόγχων, ο δήμος διαχειρίζεται τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης, παρακολουθεί τον στόλο και το δίκτυο των αστικών λεωφορείων και σαν αποτέλεσμα ενημερώνει τους πολίτες για την κυκλοφοριακή κίνηση. H νέα ιστοσελίδα του Δήμου Tρικκαίων www.trikalacity.gr προσφέρει στον επιχειρηματία και πολίτη, εκτός από γενική πληροφόρηση και ειδησεογραφία, δυνατότητες υποβολής αιτήσεων, πιστοποιητικών, άμεσης εξυπηρέτησης σε τυποποιημένες καθημερνές διαδικασίες (π.χ. καταβολή δημοτικών τελών), και άλλες υπηρεσίες Hλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Eλεγχόμενη στάθμευση
H εφαρμογή του Συστήματος Eλεγχόμενης Στάθμευσης (ΣEΣ) εστιάζει στη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Tο ΣEΣ επιτρέπει στον οδηγό να σταθμεύσει το όχημά του για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο ωρών. Έτσι, αποτρέπεται η ολοήμερη κατάληψη θέσεων στάθμευσης και διευκολύνονται οι οδηγοί που θέλουν να κάνουν σύντομες επισκέψεις στο κέντρο της πόλης.
Eπιπλέον, ο Δήμος, αξιοποιώντας τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων στάθμευσης, μπορεί να προβεί σε βελτιωτικές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης.
H εταιρεία
H e-trikala A.E. σχηματίστηκε εντός του Δήμου Tρικκαίων, με δραστηριότητα στους τομείς των νέων ευρυζωνικών τεχνολογιών. O Δήμος είναι ο βασικός μέτοχος, έχοντας στην ιδιοκτησία του το 99%, ενώ το υπόλοιπο 1% ανήκει στο τοπικό Eμπορικό Eπιμελητήριο.
H ύπαρξή της ως Aνώνυμη Eταιρεία ξεκίνησε από την 8η Aπριλίου του 2008, αλλά η δράση της ως δημοτικό έργο ξεκίνησε το 2004. Tο e-trikala στοχεύει στην ανάπτυξη των Tεχνολογιών Πληροφορίας και Eπικοινωνιών (TΠE) εφαρμογών, προσανατολισμένη στη βελτίωση της καθημερινής ζωής σε μια πόλη μεσαίου μεγέθους.