Χοιρινό η γαλοπούλα να προτιμήσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι;


Η παράδοση θέλει χοιρινό φρικασέ ή με σέλινο, αλλά τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τη γεμιστή γαλοπούλα. Εσείς τι θα επιλέξετε; 
Η γαλοπούλα τα τελευταία χρόνια κερδίζει τη θέση που της αξίζει και αποτελεί το βασικό έδεσμα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αν και πατρίδα της θεωρείται η Αμερική και οι πρώτοι που την εξημέρωσαν ήταν οι Αζτέκοι, στην Ελλάδα έφτασε κάπως αργά, τον 16ο - 17ο αιώνα και την τρώμε συνήθως μια φορά τον χρόνο.

Ομοιότητες
Τόσο η γαλοπούλα όσο και το χοιρινό κρέας:
  1. Είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.
  2. Είναι πολύ καλές πηγές σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου, φωσφόρου, σελινίου, βιταμίνης Β6 και νιασίνης.
  3. Έχουν υψηλή ποσότητα νατρίου.
  4. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε τα επίπεδα της ινσουλίνης σταθερά.
  5. Περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία παράγει σεροτονίνη και παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επηρεάζει την όρεξη, τον ύπνο, την σεξουαλική διάθεση, την θερμοκρασία του σώματος και την διάθεση για επικοινωνία που έχει ο καθένας. Όταν υπάρχει αυξημένη σεροτονίνη στο σώμα αισθανόμαστε ήσυχοι, εξισορροπημένοι ενώ αντίθετα όταν υφίσταται έλλειψη έχουμε κατάθλιψη και μια τάση για επιθετική συμπεριφορά

Διαφορές
  1. Η γαλοπούλα χωρίς την πέτσα είναι χαμηλότερη σε λιπαρά.
  2. Η γαλοπούλα είναι χαμηλότερη σε θερμίδες και έχει λιγότερο λίπος από το χοιρινό κρέας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μέρη στο χοιρινό, τα οποία είναι πολύ άπαχα, όπως το ψαρονέφρι. Εάν συγκρίνουμε ίση ποσότητα κρέατος άπαχης γαλοπούλας με άπαχο χοιρινό κρέας, με μια πρώτη ματιά θα διαπιστώσουμε ότι και τα δύο έχουν την ίδια ποσότητα λίπους και θερμίδων. Μια γαλοπούλα αποτελείται από 70 % λευκό κρέας και 30 % σκούρο κρέας.
  3. Το χοιρινό κρέας έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και «κακή» χοληστερόλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των αρτηριών και στις καρδιακές παθήσεις.
  4. Το χοιρινό κρέας είναι οικονομικότερο από τη γαλοπούλα.
  5. Η γεμιστή γαλοπούλα έχει αρκετές  παραπάνω θερμίδες συγκριτικά με το χοιρινό στην κατσαρόλα. Μια μερίδα (430 γρ.) γεμιστή γαλοπούλα αποδίδει περίπου 780 θερμίδες ενώ μια μερίδα χοιρινό με σέλινο (290 γρ.) χωρίς πατάτες, αποδίδει περίπου 515 θερμίδες.
Μπορείτε όμως να κάνετε μικρές διορθωτικές αλλαγές ώστε να μειώσετε το θερμιδικό φορτίο της γεμιστής γαλοπούλας. Έτσι, καταναλώστε τη μισή μερίδα ή αποφύγετε να βάλετε κιμά ή αλλαντικά και προσθέστε ρύζι, ξερά φρούτα, λαχανικά, ψωμί, κάστανα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες για να δώσετε γεύση και άρωμα.
Όποιο και αν επιλέξετε να καταναλώσετε σαν κυρίως γεύμα με συνοδεία πάντα της σαλάτας και με ακολουθία ενός ελαφρού θερμιδικά βραδινού γεύματος, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα!