Το κτίριο διεκδικούν το δημόσιο και η Γονεϊκή Ενωση Χριστιανικής Αγωγής
Σε τρεις περίπου μήνες αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου που θα διαλευκάνει την κατάσταση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του 73ου δημοτικού σχολείου Αθηνών στα Πετράλωνα, έπειτα από την σημερινή συζήτηση στο ανώτατο δικαστήριο παρουσία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.
Να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετά χρόνια αντιδικούν για την ιδιοκτησία του σχολείου η Γονεϊκή Ενωση Χριστιανικής Αγωγής (ΓΕΧΑ) και το ελληνικό δημόσιο.
«Συζητήθηκε σήμερα Δευτέρα η υπόθεση του σχολείου και περιμένουμε την απόφαση σε τρεις μήνες» δηλώνει στο Βήμα η αντιπρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 73ου δημοτικού Αθηνών κυρία Μίρα Σπαρτίνου και προσθέτει ότι «ελπίζουμε ότι η ετυμηγορία θα είναι υπέρ του δημοσίου».
Το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται σήμερα το 73ο δημοτικό σχολείο επί της οδού Τρώων, οικοδομήθηκε το 1957 από τη ΓΕΧΑ σε έκταση του Άλσους Φιλοπάππου (συνολικού εμβαδού 10.736 τ.μ..) το οποίο παραχωρήθηκε το 1949 από το τότε υπουργείο Γεωργίας στο σωματείο για δενδροφύτευση.
Από το 1952 έως το 1958 το σωματείο έκτισε και στην συνέχεια στέγασε στον χώρο τις σχολές «Μέγας Βασίλειος», έπειτα από τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης από την Χούντα.
Το 1981 όμως το υπουργείο Γεωργίας ανακάλεσε την παραχώρηση της έκτασης και το 1985 το 73ο δημοτικό εγκαταστάθηκε στο συγκρότημα.
Η διεύθυνση δασών εξέδωσε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής (αρ. 1839) του σωματείου το οποίο δεν την έχει εκτελέσει ακόμη, με την ανοχή των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Επίσης στις 9/2/2005 η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε κλήτευση απομάκρυνσης της ΓΕΧΑ, όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ 3950/95. Σε διάστημα 10 ημερών «από την επίδοση του παρόντος», όπως αναφέρεται στο έγγραφο της περιφέρειας (αριθμ. Πρωτ. 159/04) θα έπρεπε το σωματείο να είχε απομακρυνθεί από το χώρο, πράγμα ωστόσο που δεν έχει γίνει έως σήμερα.
Σήμερα το σχολείο μαζί με την οργάνωση συγκατοικούν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς μιας και η ΓΕΧΑ με την ανοχή του δημοσίου κρατά τα κλειδιά του σχολείου, μέλη της ένωσης εισέρχονται στο χώρο ακόμα και κατά την διάρκεια των μαθημάτων, ενώ κατέχουν τέσσερις από τις αίθουσες του σχολείου.
Η κατάσταση στο χώρο του σχολείου, όπως περιγράφουν τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων είναι άκρως επικίνδυνη για τα παιδιά τους καθώς η ΓΕΧΑ δεν αφήνει κανένα να εισέλθει σε αυτές ούτε για την απαραίτητη απολύμανση με τις αίθουσες να αποτελούν εστίες μόλυνσης για τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό.
«Επειδή υπάρχει αυτό το παράξενο ιδιοκτησιακό καθεστώς ο δήμος της Αθήνας έβρισκε πάτημα να μην κάνει την συντήρηση που έπρεπε και ο οργανισμός σχολικών κτιρίων δεν μπορούσε να επέμβει. Έως το 2010 που άρχισαν να γίνονται κάποιες επιδιορθώσεις με κονδύλια του σχολείου. Σε άθλια κατάσταση παραμένει το προαύλιο το οποίο είναι από το 1957 και μας είπαν ότι οι εργασίες θα γίνουν το καλοκαίρι του 2015» λέει η κυρία Σπαρτίνου εξηγώντας πως όσες φορές και αν έχουν επικοινωνήσει με το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν λάβει μια ουσιαστική απάντηση με τους αρμόδιους να τους λένε πως η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια και ο αντίδικος είναι το υπουργείο Οικονομικών.
«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι το σχολείο να μην χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του σχολείου» επισημαίνει η κυρία Σπαρτίνου.
ΠΗΓΉ ΒΗΜΑ