Σε πολιτική διαπραγμάτευση στρέφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται πως έχουν φτάσει οι επαφές με την τρόικα.
Η Αθήνα φαίνεται να θεωρεί πλέον σχεδόν χαμένο το στόχο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, νέα τηλεδιάσκεψη δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ στον αέρα παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τριμερούς στην Αθήνα, με μόνο ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας τα e-mail.
Η στροφή στην πολιτική διαπραγμάτευση αποδεικνύεται από την ενεργοποίηση του Αντώνη Σαμαρά κατά τις τελευταίες ημέρες, τις τηλεφωνικές επαφές που είχε χθες Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και τον πρόεδρο του Euro-working Group Τομας Βίζερ, αλλά και τη νέα σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον Γκίκα Χαρδούβελη και τον Χρήστο Σταϊκούρα.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι προθεσμίες έχουν πλέον έχουν στενέψει, αλλά εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, οι γραφειοκρατίες μπορούν να λειτουργήσουν με άλλους ρυθμούς και οι διαδικασίες να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» με δεδομένο το αδιέξοδο, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει ένα κυκλο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ώστε η διαπραγμάτευση να επανέλθει σε τροχιά και η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ως τις 19 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η τελευταία τακτική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το 2014.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς το τέλος της εβδομάδας.
Αιχμή των διαφωνιών με την τρόικα ζήτημα παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2015, αλλά το μωσαϊκό του χάσματος συμπληρώνεται από την άρνηση της κυβέρνησης να καλυφθεί με περικοπή συντάξεων ή αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Τέλος η Αθήνα απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο για παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.
Αντίθετα, η τριμερής φαίνεται να επιμένει πως θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό και επιμένει στην κάλυψή του με εισπρακτικά μέτρα.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ΚτΚ, οι δανειστές εξακολουθούν να επικρίνουν την κυβέρνηση για την αντικατάσταση του γ.γ. Εσόδων, για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των «κόκκινων δανείων», για την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2015 χωρίς διαβούλευση μαζί της, για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και για την αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων και των δικαστών.